Evropská unie dá vědcům 70 miliard eur

Osm miliard eur, tedy přes 200 miliard korun, má jít přímo na medicínský výzkum. To je samozřejmě příležitost i pro české lékaře.

Navzdory tomu, že se v Evropské unii, celkem oprávněně, mluví o ekonomické krizi, dokázali její představitelé najít 70 miliard eur určených k tomu, aby jimi byly v příštích sedmi letech financovány výzkumné programy.

Jak optimisticky poznamenává medicínský časopis Lancet, na biomedicínský a zdravotnická výzkum by z této sumy mělo být přímo použito 8 miliard eur.

Program bude oficiálně vyhlášen v polovině prosince, platit bude od roku 2014 do roku 2020. Říká se mu Horizont 2020.

Od roku 1984 je to už osmý takovýto program podpory vědy a výzkumu (bruselským jazykem se nazývají „rámcové programy“ – „framework programmes“). Původně trvaly pět, nyní již sedm let.

Víc peněz než kdy dříve

Nikdy v minulosti však tyto programy nenabídly na vědu a výzkum tolik peněz jako nyní. Například právě končící, 7. rámcový program, dával na výzkum o pětinu méně než program právě schvalovaný. Také na medicínský výzkum vyčlenil méně: 6,2 miliardy eur oproti nynějším osmi miliardám.

Lepší šance na financování svých výzkumných projektů tak budou mít i čeští lékaři zabývající se výzkumem – pokud se samozřejmě dokážou prokousat někdy složitými pravidly. Není to příjemné, nicméně snaha může stát za to.

Klub doktora Vlacha se bude snažit přinášet vám informace o vyhlašovaných programech, které by mohly být zajímavé v českých podmínkách.

Zdroj: Lancet, doi: 10.1016/S0140-6736(13)61745-6

Čtěte také: Do centra BIOCEV přijdou výzkumníci a studenti na jaře 2015

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.